Większość niedomagań wątroby polega na złym wydzielaniu żółci, albo przetłuszczeniu tkanki wątrobowej.

IMG_20201014_155103 przyprawy2

używajmy przypraw, aby pomóc wątrobie

W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na to czy ciężkostrawne potrawy odpowiednio doprawiamy. Stosowanie tzw. środków trawiennych czyli po prostu popularnych przypraw znacznie ułatwia trawienie, a co za tym idzie ułatwia pracę wątrobie.

Stosujmy więc w kuchni: pieprz, kminek, majeranek, paprykę, chrzan, musztardę, kolendrę, cząber, liść laurowy, jałowiec, czarnuszkę…

Zioła, które pomagają poprawić kondycję wątroby to:

Kwiat kocanki ( nieśmiertelnik) – pobudza komórki wątroby do wytwarzania żółci, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka, poprawia pracę trzustki, a także uszczelnia naczynia krwionośne.

Jak stosować: przyrządzić odwar, z 2-3 łyżek kwiatów na dwie szklanki wody, gotować 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić, pić pół szklanki dwa razy dziennie po jedzeniu.

Korzeń mniszka lekarskiego – przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, wpływa na wydzielanie soku żołądkowego i żółci,           a szczególnie dobrze działa na układ nerwowy wątroby i woreczka żółciowego, działa też moczopędnie.

Jak stosować: 2 łyżki korzeni zalać dwoma szklankami ciepłej wody, gotować powoli 5 minut pod przykryciem, przecedzić, pić pół szklanki dwa razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem.

Liść mięty pieprzowej – jedno z najbardziej wszechstronnych i najczęściej stosowanych ziół leczniczych, jest środkiem żółciotwórczym, przeciwskurczowym, rozgrzewającym, stosuje się je w leczeniu stanów skurczowych przewodu pokarmowego, stanowi środek pomocniczy        w leczeniu owrzodzenia żołądka i dwunastnicy, zwłaszcza jeśli stwierdza się nadmierną kwasowość soku żołądkowego.

Jak stosować: przyrządzić napar z dwóch łyżek mięty i dwóch szklanek wody (napar: surowiec zalewa się wrzącą wodą, po czym ogrzewa nad gotującą się wodą około 15 minut), przecedzić, pić po pół szklanki nawet cztery razy dziennie.

Ziele krwawnika – jest stosowane w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego, zwłaszcza gdy towarzyszą im krwawienia, pomocniczo    w chorobach żołądka i jelit, jest wykorzystywany też w przewlekłych zaburzeniach trawiennych, którym towarzyszą brak łaknienia, wzdęcia, odbijanie, nudności, działa też korzystnie na krążenie, posiada przeciwskurczowe działanie na naczynia krwionośne.

Jak stosować: 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody i dalej postąpić jak z miętą, pić pół szklanki dwa razy dziennie, można go stosować również zewnętrznie przy chorobach skóry.

Kora kruszyny– pobudza ruch robaczkowy jelita grubego, działa żółciopędnie, dezynfekuje przewód pokarmowy, jest też znana ze swojego działania rozwalniającego.

Jak stosować: 1,5 g kory zalać jedną szklanką wody, gotować 5 minut, przecedzić, wypić wieczorem, wtedy zadziała przeczyszczająco, natomiast przy otyłości i lekkich zaparciach pić po pół szklanki 2 razy dziennie.

Kategorie:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *