Korzeń chrzanu

Korzeń chrzanu

W Polsce rośnie dziko na polach i w ogrodach.

Wykopujemy go jesienią, przeznaczając grube, białe korzenie do spożycia, a małe cienkie  można przechować na sadzonki.

Świeże korzenie chrzanu , zawierają

– glikozyd siarkocyjanowy sinigrynę, olejek gorczycowy, witaminę C oraz związki bakteriobójcze.

Starty chrzan służy jako ostra, dietetyczna przyprawa do mięs , trudno strawnych potraw oraz sosów, a kawałki chrzanu dodajemy do kiszonek.

Ma działanie lecznicze:

– pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, poprawia przemianę materii, wspomaga wątrobę

– w postaci syropu ma działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe, dzięki zawartej w nim witaminie C poprawia odporność organizmu

– okłady z chrzanu pomagają w gośćcu stawowym i mięśniowym, zapaleniu nerwu kulszowego, reumatyzmie, zapaleniu korzonków nerwowych oraz bólach w dnie moczanowej

Czy wiesz, że chrzan zawiera olejki eteryczne działające jak antybiotyk i ma 4 razy więcej witaminy C niż cytryna?

Liście chrzanu też mają swoje zastosowanie

– wykorzystujemy je podczas kiszenia warzyw

–  opóźniają  psucie się produktów, dlatego nasze babcie owijały masło czy chleb liściem chrzanu

Propozycja syropu chrzanowego:

100 g. utartego chrzanu zalewamy ½ szklanki przegotowanej przestudzonej wody i pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny , przecedzamy dokładnie odciskając, dodajemy miodu lub soku, pijemy 3 razy dziennie po stołowej łyżce przy chorobach górnych dróg oddechowych

Okład z chrzanu: ucieramy chrzan, układamy na chore miejsce, przykrywamy folią, trzymamy aż poczujemy silne pieczenie, usuwamy okład, wycieramy skórę.

Podzielcie się proszę swoimi propozycjami  wykorzystania chrzanu.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *