W Polsce rośnie dziko na polach i w ogrodach.
Wykopujemy go jesienią, przeznaczając grube, białe korzenie do spożycia, a małe cienkie można przechować na sadzonki.
Świeże korzenie chrzanu , zawierają
– glikozyd siarkocyjanowy sinigrynę, olejek gorczycowy, witaminę C oraz związki bakteriobójcze.
Starty chrzan służy jako ostra, dietetyczna przyprawa do mięs , trudno strawnych potraw oraz sosów, a kawałki chrzanu dodajemy do kiszonek.
Ma działanie lecznicze:
– pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, poprawia przemianę materii, wspomaga wątrobę
– w postaci syropu ma działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe, dzięki zawartej w nim witaminie C poprawia odporność organizmu
– okłady z chrzanu pomagają w gośćcu stawowym i mięśniowym, zapaleniu nerwu kulszowego, reumatyzmie, zapaleniu korzonków nerwowych oraz bólach w dnie moczanowej
Czy wiesz, że chrzan zawiera olejki eteryczne działające jak antybiotyk i ma 4 razy więcej witaminy C niż cytryna?
Liście chrzanu też mają swoje zastosowanie
– wykorzystujemy je podczas kiszenia warzyw
– opóźniają psucie się produktów, dlatego nasze babcie owijały masło czy chleb liściem chrzanu
Propozycja syropu chrzanowego:
100 g. utartego chrzanu zalewamy ½ szklanki przegotowanej przestudzonej wody i pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny , przecedzamy dokładnie odciskając, dodajemy miodu lub soku, pijemy 3 razy dziennie po stołowej łyżce przy chorobach górnych dróg oddechowych
Okład z chrzanu: ucieramy chrzan, układamy na chore miejsce, przykrywamy folią, trzymamy aż poczujemy silne pieczenie, usuwamy okład, wycieramy skórę.
Podzielcie się proszę swoimi propozycjami wykorzystania chrzanu.
0 komentarzy