Rozmaryn rośnie w naturalnym środowisku w krajach śródziemnomorskich . U nas świetnie udaje się w donicach, pozwala to przenieść go do domu na czas zimy. Surowcem zielarskim i przyprawowym są podłużne, zwinięte liście, które zawierają olejek lotny, garbniki, flawonoidy, kwasy polifenolowe i inne składniki.
Właściwości lecznicze
Do celów leczniczych wykorzystujemy napar z rozmarynu, który pomaga w skurczach jelit, przewodów żółciowych, pęcherzyka żółciowego i dróg moczowych. Stosujemy go też w kamicy żółciowej oraz ogólnym osłabieniu.
Nie do przecenienia jest jego właściwość zwiększająca sprawność fizyczną i odporność psychiczną, dlatego warto go stosować po przebytych ciężkich chorobach.
Napar do picia sporządzamy z ok. 6 g suszonych liści rozmarynu na szklankę wody i pijemy ćwierć szklanki trzy razy dziennie. Napar możemy stosować też zewnętrznie do okładów i kąpieli w przypadku bólu mięśni.
Właściwości kulinarne
Niestety z czasem walory lecznicze rozmarynu osłabły na rzecz właściwości rośliny jako przyprawy. Stosuje się go zwłaszcza do mięs. Suszone listki rozmarynu wzbogacają walory cielęciny, baraniny, wieprzowiny, dziczyzny, a także drobiu. Świeżymi listkami można posypać ziemniaki z wody.
W mojej kuchni jest niezbędny do posypania focacci !
Warto mieć rozmaryn w doniczce zwłaszcza, że nie jest to zbytnio wymagająca roślinka. U mnie rośnie jak szalony!
0 komentarzy