Czekając na wiosnę planuję co , gdzie i kiedy posadzę w swoim warzywniku.
W tym roku chciałabym mieć czosnek.
Są dwa terminy kiedy można go sadzić:
– jesienny (ten przegapiłam)
– wiosenny (koniec marca lub początek kwietnia), ale… ząbki sadzone na wiosnę muszą być przechowywane przez 1-2 miesiące w niskiej temperaturze
Jeśli więc chcesz posadzić czosnek wiosną już dziś włóż go do lodówki.
Czosnek sadzi się pionowo piętką w dół i dociska glebę wokół ząbków. Wiosną sadzimy płycej niż zimą 3-5 cm, odstępy 6-10 cm.
Właściwości lecznicze czosnku doceniano już w Starożytności. Podawano go budującym piramidy, aby strzegł ich przed chorobami, a legionistom rzymskim dla zwiększenia sprawności bojowej. Od setek lat był uznawany za podstawowe lekarstwo przeciw chorobom bakteryjnym.
Surowcem leczniczym są świeże cebulki czosnku.
Czosnek zawiera:
– witaminy z grupy B, najwięcej B1, PP, C
– flawonoidy, flawony
– sole mineralne: związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu
– olejek eteryczny, który posiada w składzie związki siarki alliinę i skorydyninę A i B
Działanie:
– bakteriobójcze: związki czynne niszczą grzyby i pierwotniaki, czosnek zażywany doustnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i układu oddechowego
– przeciwmiażdżycowe
– obniża ciśnienie tętnicze krwi
– poprawia przemianę tłuszczów w organizmie i trawienie
– dezynfekuje drogi moczowe
– niszczy bakterie odporne na antybiotyki
Przeciwwskazania:
– ostre nieżyty żołądka
– niskie ciśnienie krwi
Czosnek oprócz zalet zdrowotnych ma też niewątpliwie walory kulinarne.
Jeżeli przeszkadza Wam jego ostry zapach można osłabić go natką pietruszki czy selera, na pewno nie warto z niego rezygnować w codziennej diecie.
O przechowywaniu czosnku przeczytacie tutaj
0 komentarzy