Wartość ziół zależy od zawartości w nich tak zwanych substancji czynnych, związków chemicznych, które wykazują działanie na organizm ludzki. Na zawartość substancji czynnych ma wpływ m. in. właściwy zbiór ziół, a także prawidłowe suszenie. Zioła należy więc zbierać, kiedy nagromadzenie substancji czynnych jest największe, dlatego tak duże znaczenie ma okres kiedy je pozyskujemy, nawet pora dnia.
KORA – zbiera się ją wczesną wiosną, zdejmuje się ją z gałęzi uprzednio ściętych, ściągnięta kora powinna mieć kształt rurek, nie powinno się kory pozyskiwać przez struganie, ponieważ będzie zawierała drewno i będzie zbyt rozdrobniona,
KORZENIE I KŁĄCZA – zasadą jest, że zbiera się je w okresie spoczynku roślin czyli jesienią lub wczesną wiosną ( są pewne wyjątki), wykopuje się w całości, następnie czyści i szybko transportuje do suszenia,
KWIATY – zbiera się je na początku lub w trakcie kwitnienia (wiosna), nie można zbierać kwiatów przekwitłych, zbiór jest pracochłonnym, ponieważ musimy kwiaty zbierać ręcznie, delikatnie, gdyż zgniecione kwiaty często ciemnieją,
LIŚCIE – najczęściej zbiera się przed lub w czasie kwitnienia (wiosna, lato), liście powinny być całe, nie zgniecione, przed suszeniem nie mogą się zaparzyć ani zmoknąć,
ZIELE – z małymi wyjątkami zbiera się w początkach kwitnienia rośliny, ścina się górną część rośliny zostawiając dolną łodygę, która najczęściej jest zdrewniała,
OWOCE I NASIONA– oczywiście, zbiera się gdy są dojrzałe.
NIE ZBIERAJ ZIÓŁ NA TERENACH ZANIECZYSZCZONYCH, BLISKO DRÓG, FABRYK, DUŻYCH MIAST.
NIE ZBIERAJ ZIÓŁ I ROŚLIN, KTÓRE SĄ POD OCHRONĄ, CHYBA ŻE SAM JE SOBIE UPRAWIASZ.
0 komentarzy