Jest to mieszanka ziół kuchni śródziemnomorskiej. Kompozycja jest tak dobrana, że nadaje się praktycznie do każdej potrawy, a nawet można używać jej do posypywania kanapek. Mieszanka wspomaga trawienie, poprawia zapach, wzmaga apetyt oraz jest bogata w składniki aktywne. Niektórzy używają mieszanki prowansalskiej zamiast soli, ale należy tu uważać, bo zbyt radykalne podejście do tematu może się skończyć źle dla naszego zdrowia. Sól zawiera sód, który jest niezbędny naszemu organizmowi, więc należy tu zachować zdrowy rozsądek.
Jeżeli mamy swój ogródek ziołowy i ziół pod dostatkiem polecam zrobić sobie własną mieszankę prowansalską. Do zrobienia mieszanki używamy ziół suszonych, samych liści bez łodyg, które zachowały naturalny zielony kolor i nie zbrunatniały. Na mieszankę prowansalską używamy ziół: <b>majeranek, tymianek, cząber, bazylia, rozmaryn, oregano, mięta</b> oraz <b>szałwia</b>. Wszystkich ziół dajemy na oko tyle samo, np. po jednej łyżeczce lub po 10 gram, szałwii może być o połowę mniej np. pół łyżeczki. Zioła mielimy w młynku do kawy, nie za drobno aby nie powstała mąka. Następnie przesypujemy do suchego pojemnika lub solniczki i gotowe.

Zdjęcie przedstawia suszarnie ziół w skansenie w Kudowie Zdrój

Zdjęcie przedstawia suszarnie ziół w skansenie w Kudowie Zdrój

Kategorie:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *