Jest to mieszanka ziół kuchni śródziemnomorskiej. Kompozycja jest tak dobrana, że nadaje się praktycznie do każdej potrawy, a nawet można używać jej do posypywania kanapek. Mieszanka wspomaga trawienie, poprawia zapach, wzmaga apetyt oraz jest bogata w składniki aktywne. Niektórzy używają mieszanki prowansalskiej zamiast soli, ale należy tu uważać, bo zbyt radykalne podejście do tematu może się skończyć źle dla naszego zdrowia. Sól zawiera sód, który jest niezbędny naszemu organizmowi, więc należy tu zachować zdrowy rozsądek.
Jeżeli mamy swój ogródek ziołowy i ziół pod dostatkiem polecam zrobić sobie własną mieszankę prowansalską. Do zrobienia mieszanki używamy ziół suszonych, samych liści bez łodyg, które zachowały naturalny zielony kolor i nie zbrunatniały. Na mieszankę prowansalską używamy ziół: <b>majeranek, tymianek, cząber, bazylia, rozmaryn, oregano, mięta</b> oraz <b>szałwia</b>. Wszystkich ziół dajemy na oko tyle samo, np. po jednej łyżeczce lub po 10 gram, szałwii może być o połowę mniej np. pół łyżeczki. Zioła mielimy w młynku do kawy, nie za drobno aby nie powstała mąka. Następnie przesypujemy do suchego pojemnika lub solniczki i gotowe.
Kiedy jest najlepszy czas na wertykulację trawnika? Sezonowy przewodnik dla ogrodników
Wertykulacja trawnika to jeden z kluczowych zabiegów pielęgnacyjnych, który pomaga utrzymać trawnik w doskonałej kondycji. Poprzez usunięcie warstwy filcu i napowietrzenie gleby, wertykulacja sprzyja lepszemu wzrostowi trawy, poprawia jej zdrowie i odporność. Jednak aby osiągnąć optymalne efekty, warto wiedzieć, kiedy najlepiej przeprowadzić ten zabieg. Sezonowy przewodnik pomoże Ci zrozumieć, jak dostosować harmonogram wertykulacji do potrzeb Twojego trawnika.
0 komentarzy