Awokado wyhodowane z pestki bardzo dobrze sprawdza się jako roślina doniczkowa. Zwykle nie jest atakowane przez żadne szkodniki. W początkowej fazie rozwoju jest łatwe w hodowli, nawet zimą, gdy jest jeszcze młode rozwija się szybko i zdrowo rośnie. Wystarczy, że stoi na parapecie okiennym od strony półudniowo-zachodniej lub południowo-wschodniej. Na południowym parapecie może stać pod warunkiem, że w czasie bardzo silnego słońca będziemy je osłaniać. Niedobór światła może zahamować wzrost. Po pewnym czasie na parapecie okiennym już się nie mieści więc możemy je wtedy przenieść obok drzwi balkonowych lub terasowych jeżeli takie mamy. Od maja do września może rosnąć na zewnątrz, najlepiej w półcieniu. Podłoże do Awokado powinno być próchnicze i przepuszczalne, można je przygotować mieszając w równych proporcjach ziemię kompostową, torf oraz piasek. Awokado należy przesadzać co roku ze względu na szybko rosnący system korzeniowy.
Niestety często przychodzi czas kiedy nasza Awokado zaczynają gnębić choroby. Liście brązowieją a pędy zamierają. Dzieje się tak dlatego, że jest bardzo wrażliwe na przenawożenie, skład wody, wilgotność podłoża oraz powietrza.
Co zrobić aby zapewnić naszemu drzewku zdrowy wygląd ? Jeżeli to możliwe podlewamy deszczówką lub odstaną wodą z kranu. Nawozimy tylko wtedy gdy roślina się rozwija, w okresie wiosenno-letnim, raz na dwa tygodnie. Bardzo ważne jest utrzymanie stałej wilgotności podłoża, najlepszym rozwiązaniem będzie tutaj zastosowanie ceramicznego nawilżacza, uchroni to naszą roślinę przed przelaniem i przesuszeniem a nas uwolni od stałej kontroli podłoża. Zimą powinno przejść spoczynek najlepiej temperaturze 10-15 stopni w jasnym miejscu i jeżeli nie będzie w tym czasie chorować to przez całą zimę liście nie opadną i utrzymają się w zdrowym stanie. Avocado wymaga dużej wilgotności powietrza więc powinno być regularnie zraszane zwłaszcza zimą, gdyż powietrze w tym czasie jest bardzo suche.
Awocado hodowane na plantacjach zaczynają owocować dopiero po 7 latach. W mieszkaniu rzadko owocuje, nie mniej jednak jest to możliwe, należy wówczas kwiaty zapylać pędzelkiem przenosząc pyłek z wnętrza kwiatów na słupek. Owoce Avokado dojrzewają po zapyleniu od kilku do kilkunastu miesięcy, w zależności od temperatury i ilości światła. Ciekawostką jest to, że oprócz owoców również liście mają wartość użytkową. Odwar z nich wykorzystywany jest przy lekkich zatruciach pokarmowych oraz wzdęciach.
Kategorie:
0 komentarzy