Częścią jadalną głąbików krakowskich są nie liście, lecz soczyste grube pędy kwiatowe. Spożywa się je kwaszone lub solone.
      Wymagania klimatyczne i glebowe oraz nawożenie. Wymagania gląbików w stosunku do klimatu, gleby, nawożenia są podobne jak innych sałat.
      Uprawa. Uprawia się je jako poplon w 2 lub 3 roku po oborniku po wczesnej kalarepie, grochu, wczesnej marchwi, szpinaku. Sałatę szparagową sieje się na rozsadniku w maju lub czerwcu, sadzi do gruntu w czerwcu lub lipcu w rozstawie 30×30 cm. W parę tygodni po posadzeniu głąbików wyrastają z nich pędy kwiatowe. Gdy pędy osiągną wysokość 20—25 cm, ścina się je, obrywa długie, wąskie, spiczasto zakończone liście, pędy zaś obiera się ze skórki i kwasi lub soli. Kwaszone głąbiki przypominają w smaku kwaszone ogórki, są jednak od nich delikatniejsze.
      Odmiany. GŁĄBIK KRAKOWSKI to odmiana sałaty szparagowej o liściach zabarwionych zielono lub brązowo.

Głąbiki Krakowskie

Głąbiki Krakowskie

Kategorie:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *