Częścią jadalną głąbików krakowskich są nie liście, lecz soczyste grube pędy kwiatowe. Spożywa się je kwaszone lub solone.
Wymagania klimatyczne i glebowe oraz nawożenie. Wymagania gląbików w stosunku do klimatu, gleby, nawożenia są podobne jak innych sałat.
Uprawa. Uprawia się je jako poplon w 2 lub 3 roku po oborniku po wczesnej kalarepie, grochu, wczesnej marchwi, szpinaku. Sałatę szparagową sieje się na rozsadniku w maju lub czerwcu, sadzi do gruntu w czerwcu lub lipcu w rozstawie 30×30 cm. W parę tygodni po posadzeniu głąbików wyrastają z nich pędy kwiatowe. Gdy pędy osiągną wysokość 20—25 cm, ścina się je, obrywa długie, wąskie, spiczasto zakończone liście, pędy zaś obiera się ze skórki i kwasi lub soli. Kwaszone głąbiki przypominają w smaku kwaszone ogórki, są jednak od nich delikatniejsze.
Odmiany. GŁĄBIK KRAKOWSKI to odmiana sałaty szparagowej o liściach zabarwionych zielono lub brązowo.
Kiedy jest najlepszy czas na wertykulację trawnika? Sezonowy przewodnik dla ogrodników
Wertykulacja trawnika to jeden z kluczowych zabiegów pielęgnacyjnych, który pomaga utrzymać trawnik w doskonałej kondycji. Poprzez usunięcie warstwy filcu i napowietrzenie gleby, wertykulacja sprzyja lepszemu wzrostowi trawy, poprawia jej zdrowie i odporność. Jednak aby osiągnąć optymalne efekty, warto wiedzieć, kiedy najlepiej przeprowadzić ten zabieg. Sezonowy przewodnik pomoże Ci zrozumieć, jak dostosować harmonogram wertykulacji do potrzeb Twojego trawnika.
0 komentarzy