Przeszczepianie drzew owocowych. Polega ono na silnym skróceniu gałęzi korony, a następnie zaszczepieniu na nich nowej, odmiany. Zależnie od grubości gałęzi zakłada się 2, 3 lub 4 zrazy, co pozwala na szybsze zalanie ran powstałych po przycięciu gałęzi. Do dalszego rozwoju przeznacza się przyjęty zraz górny. Przeszczepiać należy tylko drzewa zdrowe i nie uszkodzone przez mrozy. W praktyce najlepsze wyniki daje przeszczepianie jabłoni i grusz, gorsze natomiast śliw i czereśni. Do przeszczepiania należy używać zrazów z drzew szlachetnych, zdrowych, dobrze owocujących i młodych. Istnieje kilka sposobów przeszczepiania drzew: w klin, w szparę i szczepienie za korę tzw. kożuchówka. Od sposobu szczepienia zależy termin jego wykonania. Szczepienie w klin i w szparę wykonuje się w okresie uśpienia drzew, za korę — na wiosnę, po ruszeniu soków. Zaszczepione zrazy należy silnie owinąć sznurkiem i dokładnie posmarować maścią ogrodniczą. Jedynie po szczepieniu za korę nie stosuje się maści.

Kategorie:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *