Skrzyp to dla niektórych ogrodników uciążliwy chwast, dla mnie jest to jednak znany od stuleci środek leczniczy. Zanim więc wyrwiesz go z ziemi i wyrzucisz do kompostownika, zastanów się czy nie lepiej wykorzystać jego bogate właściwości lecznicze.
Wygląd i kiedy zbierać
Zastosowanie lecznicze mają zbierane od maja do września rośliny płonne podobne do małych choinek.
Substancje lecznicze
Skrzyp zawiera dużo krzemionki w postaci bardzo dobrze przyswajalnej, flawonoidy , saponiny, kwasy organiczne w tym kwas askorbowy (witamina C), fenolokwasy, alkaloidy, garbniki i sole mineralne
Właściwości lecznicze
- silnie moczopędne : zwiększa ilość wydalanego moczu, a wraz z nim szkodliwych produktów przemiany materii , pomaga na zapalenie pęcherza moczowego, infekcje nerkowe, białkomocz, dnę
- remineralizujące i antydegenerujące :korzystnie działa na stan naczyń krwionośnych narządów wewnętrznych, dzięki zawartości związków krzemu ma duże znaczenie w procesie regeneracyjnym, wpływa na metabolizm kolagenu i na kondycję skóry, włosów, paznokci, kości
- krwiotwórcze: pobudza powstanie czerwonych krwinek i hemoglobiny
- gojące
- opóźnia procesy starzenia
Propozycje spożycia :
Z suszonego skrzypu można sporządzać odwary lub napary, można również ze świeżego skrzypu wycisnąć sok.
Skrzyp można łączyć z ziołami o podobnym działaniu jak pokrzywa, liść brzozy czy kora wierzby.
W podręcznikach ziołolecznictwa zaleca się po długotrwałym używaniu skrzypu suplementować się witaminą B1.
W wypadku skrzypu jak i każdego zioła kierujmy się zasadą co za dużo to nie zdrowo .
0 komentarzy