Start » Headline

Chrzan

28 września 2022 0 Komentarzy
Korzeń chrzanu

Korzeń chrzanu

W Polsce rośnie dziko na polach i w ogrodach.

Wykopujemy go jesienią, przeznaczając grube, białe korzenie do spożycia, a małe cienkie  można przechować na sadzonki.

Świeże korzenie chrzanu , zawierają

- glikozyd siarkocyjanowy sinigrynę, olejek gorczycowy, witaminę C oraz związki bakteriobójcze.

Starty chrzan służy jako ostra, dietetyczna przyprawa do mięs , trudno strawnych potraw oraz sosów, a kawałki chrzanu dodajemy do kiszonek.

Ma działanie lecznicze:

- pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia przyswajanie pokarmów, poprawia przemianę materii, wspomaga wątrobę

- w postaci syropu ma działanie wykrztuśne i odkażające górne drogi oddechowe, dzięki zawartej w nim witaminie C poprawia odporność organizmu

- okłady z chrzanu pomagają w gośćcu stawowym i mięśniowym, zapaleniu nerwu kulszowego, reumatyzmie, zapaleniu korzonków nerwowych oraz bólach w dnie moczanowej

Czy wiesz, że chrzan zawiera olejki eteryczne działające jak antybiotyk i ma 4 razy więcej witaminy C niż cytryna?

Liście chrzanu też mają swoje zastosowanie

- wykorzystujemy je podczas kiszenia warzyw

-  opóźniają  psucie się produktów, dlatego nasze babcie owijały masło czy chleb liściem chrzanu

Propozycja syropu chrzanowego:

100 g. utartego chrzanu zalewamy ½ szklanki przegotowanej przestudzonej wody i pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny , przecedzamy dokładnie odciskając, dodajemy miodu lub soku, pijemy 3 razy dziennie po stołowej łyżce przy chorobach górnych dróg oddechowych

Okład z chrzanu: ucieramy chrzan, układamy na chore miejsce, przykrywamy folią, trzymamy aż poczujemy silne pieczenie, usuwamy okład, wycieramy skórę.

Podzielcie się proszę swoimi propozycjami  wykorzystania chrzanu.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Spam protection by WP Captcha-Free