IMG_20210116_141623 pomidor

przechowywanie warzyw średnio trwałych

Kontynuujemy nasz temat o przechowywaniu warzyw. Warzywa średnio trwałe możemy przechowywać od kilku do kilkunastu tygodni. Należą do nich:

-dynia: do przechowywania nadają się owoce dobrze dojrzałe, takie które mają twardą i błyszczącą skórkę, przez pierwsze 10-14 dni po zbiorze owoce powinny pozostawać w warunkach wysokiej temperatury 26-30 stopni i wysokiej wilgotności, sprzyja to zabliźnianiu się ewentualnych skaleczeń skórki, po tym czasie należy obniżyć temperaturę do 10- 13 stopni, owoce układamy na półkach, tak aby się nie stykały, dynie w takich warunkach powinny wytrzymać nawet do marca.

– kalafior: dobrze wykształcone róże kalafiorów można przechowywać dłużej tylko w chłodniach, a najlepsze do przechowywania są kalafiory ze zbiorów jesiennych,  jeśli jednak nie mamy chłodni możemy przechowywać kalafiory z dobrym wynikiem jedynie w połączeniu z jednoczesnym dorastaniem róż, tak więc kupione kalafiory przechowamy jedynie w chłodni, jeśli mamy swoje zbiory postępujmy w następujący sposób, późną jesienią, ale przed przymrozkami wykopujemy rośliny o silnym i zdrowym ulistnieniu, z bryłą korzeniową i z zawiązkami róż o średnicy najlepiej 3-5 cm, zawiązki powinny być białe, bez żadnych plam, całkowicie zdrowe i nie zmarznięte, takie kalafiory możemy zadołować np. w piwnicy w piasku, ustawiamy rośliny jedną obok drugiej, z liśćmi podniesionymi ku górze, korzenie przysypujemy piaskiem i obficie podlewamy, w czasie dorastania róż należy utrzymać temperaturę 2-4 stopnie, wyższą temperatura nie jest wskazana gdyż jakość róż będzie gorsza, pomieszczenie powinno mieć umiarkowaną wilgotność, w miarę wysychania piasku należy go podlewać, uważając aby nie zraszać liści roślin, w miarę dorastania róż wybiera się sukcesywnie całe rośliny, przy tym sposobie przechowywania można użytkować kalafiory od końca listopada do połowy stycznia

– rzodkiewka: do długotrwałego przechowywania nadają się tylko odmiany zimowe, rośliny wykopuje się późną jesienią, przed mrozami, liście obcina się tuż nad główką korzenia układa się w pryzmy, tak jak marchewkę i przesypuje się ją i przykrywa wilgotnym piskiem, rzodkiew do dobrego przechowywania potrzebuje niskiej temperatury od 0 do 1 stopnia i wysokiej wilgotności, można ją tak przetrzymać 2- 3 miesiące, jeśli więc nie mamy swoich zbiorów ratuje nas zakup wprost od rolnika

– pomidory; to bardzo ciekawy temat zwłaszcza dla tych, którzy sami je uprawiają, sama zgłębiłam go nie dawno i w najbliższą jesień zamierzam wypróbować niżej opisany sposób przechowywania pomidorów, a właściwie powolnego ich dojrzewania, zatem, trwałość pomidorów zależy od stopnia ich dojrzałości, owoce dojrzałe są bardzo nietrwałe i mogą być utrzymywane przez krótki okres najwyżej 7-10 dni, przez przechowywanie pomidorów rozumie się przechowywanie owoców zielonych lub lekko ” zapalonych”, połączone z ich powolnym dojrzewaniem, okres przechowywania zależy od jakości materiału oraz warunków w jakich owoce się znajdują i wynosi 4-6 tygodni, w wyjątkowych wypadkach dłużej, najwolniej dojrzewają i w związku z tym najdłużej przechowują się owoce zupełnie jeszcze zielone, lecz w pełni wyrośnięte, owoce zielone nie wyrośnięte jeszcze całkowicie, nie nadają się do przechowywania, ponieważ w ogóle nie dojrzeją, zaś „zapalone” szybciej dojrzewają więc krócej się przechowują, przeprowadzono też doświadczenia, które wskazywałyby na to, że najbardziej trwałe w przechowywaniu są owoce zbierane z gron środkowych oraz owoce zbierane z roślin uprawianych z wysiewu wprost do gruntu, zbiór owoców zielonych powinien być przeprowadzony zaraz po 15 września i na pewno przed pierwszymi przymrozkami, owoce zbierane po przymrozkach, nawet gdy wydają się nie uszkodzone nie nadają się do przechowywania, zbiór przeprowadzamy bardzo starannie i ostrożnie, aby nie uszkodzić pomidorów, owoce muszą być całe, nie popękane, bez skaleczeń i plam, umieszczamy je w płytkich skrzynkach, w niezbyt ciepłym, umiarkowanie wilgotnym pomieszczeniu, temperatura powinna być w granicach 12-14 stopni, a wilgotność 80-85 %, w temperaturze poniżej 12 stopni owoce nie zabarwią się, a powyżej 15 stopni dojrzeją zbyt szybko, światło nie jest konieczne do dojrzewania pomidorów jednak wpływa korzystnie na ostateczne zabarwienie owoców, pomidory przechowujemy w płytkich skrzynkach najwyżej dwuwarstwowo, w jednej skrzynce należy umieszczać owoce o tej samej fazie dojrzałości, co kilka dni kontrolujemy pomidory wybierając dojrzałe i usuwając chore, ważne jest też przestrzeganie podstawowych zasad higieny, pomieszczenie, półki i skrzynki muszą być czyste, najlepiej odkażone.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *