IMG_20201102_205841 cebula

cebula

Cebula to tanie, łatwo dostępne warzywo, używane w każdej kuchni, ale czy znamy jej wszystkie właściwości, czy wykorzystujemy jej potencjał?

Cebula zawiera organiczne związki siarki, olejek eteryczny,saponiny, flawonoidy, witaminy C, A, B1, B2, E, K, PP, sole wapnia, fosforu, krzemu, magnezu, żelaza, cynku i selenu.

Związki siarki są aktywne nawet w bardzo małym stężeniu i mają działanie bakteriobójcze, potrafią zniszczyć bakterie odporne na działanie antybiotyków.

Cynk jest ważnym czynnikiem wspierającym odporność antywirusową, selen czynnik przeciwmiażdżycowy, fosfor czynnik budulca kości, żelazo składnik hemoglobiny, wapń i krzem odpowiadają zaś za mineralizację kości.

Saponiny zawarte w cebuli leczą suchy kaszel, ponieważ rozrzedzają flegmę, co powoduje, że oskrzela oczyszczają się szybciej i łatwiej.

Związki czynne zawarte w cebuli zwiększają ilość wydalanego moczu i obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Cebula działa też na pasożyty.

Wspomaga odporność organizmu w walce z chorobami, w tym, także nowotworowymi.

Stosowana zewnętrznie jest lekiem na czyraki, rany, oparzenia i odmrożenia. Piecze się ją lub gotuje w łupinie, papkę wkłada w gazę lub ściereczkę, po czym przykłada na zmienione miejsce.

Przeciwwskazania do stosowania cebuli: ciężkie choroby nerek i wątroby, ostre choroby przewodu pokarmowego, niewydolność serca.

Jeśli nie ma przeciwwskazań pijmy  nawet profilaktycznie syrop z cebuli ( cebula zalana miodem lub zasypana cukrem), dodajmy cebule do sałatek, możemy zrobić też sobie nalewkę z cebuli (100 g. utartej cebuli zalewamy 0,5 l spirytusu, odstawiamy na tydzień, następnie przecedzamy i stosujemy: 20-30 kropel na kieliszek wody) pomoże w przypadku zaparć oraz kamicy moczowej.

Jeżeli po spożyciu cebuli dokuczają wam wzdęcia lub inne nieprzyjemne sygnały ze strony układu pokarmowego, spróbujcie zjeść łyżeczkę zmielonego kminku lub czarnuszki, objawy powinny ustąpić. Nie rezygnujcie z cebuli w swojej diecie.

Zachęcam też do zapoznania się z zasadami przechowywania cebuli, która zaliczana jest do warzyw trwałych.

Kategorie:

1 komentarz

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *