Zioła dobre na wątrobę
Większość niedomagań wątroby polega na złym wydzielaniu żółci, albo przetłuszczeniu tkanki wątrobowej.

używajmy przypraw, aby pomóc wątrobie
W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na to czy ciężkostrawne potrawy odpowiednio doprawiamy. Stosowanie tzw. środków trawiennych czyli po prostu popularnych przypraw znacznie ułatwia trawienie, a co za tym idzie ułatwia pracę wątrobie.
Stosujmy więc w kuchni: pieprz, kminek, majeranek, paprykę, chrzan, musztardę, kolendrę, cząber, liść laurowy, jałowiec, czarnuszkę…
Zioła, które pomagają poprawić kondycję wątroby to:
Kwiat kocanki ( nieśmiertelnik) – pobudza komórki wątroby do wytwarzania żółci, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka, poprawia pracę trzustki, a także uszczelnia naczynia krwionośne.
Jak stosować: przyrządzić odwar, z 2-3 łyżek kwiatów na dwie szklanki wody, gotować 5 minut, odstawić na 10 minut, przecedzić, pić pół szklanki dwa razy dziennie po jedzeniu.
Korzeń mniszka lekarskiego – przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, wpływa na wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a szczególnie dobrze działa na układ nerwowy wątroby i woreczka żółciowego, działa też moczopędnie.
Jak stosować: 2 łyżki korzeni zalać dwoma szklankami ciepłej wody, gotować powoli 5 minut pod przykryciem, przecedzić, pić pół szklanki dwa razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem.
Liść mięty pieprzowej – jedno z najbardziej wszechstronnych i najczęściej stosowanych ziół leczniczych, jest środkiem żółciotwórczym, przeciwskurczowym, rozgrzewającym, stosuje się je w leczeniu stanów skurczowych przewodu pokarmowego, stanowi środek pomocniczy w leczeniu owrzodzenia żołądka i dwunastnicy, zwłaszcza jeśli stwierdza się nadmierną kwasowość soku żołądkowego.
Jak stosować: przyrządzić napar z dwóch łyżek mięty i dwóch szklanek wody (napar: surowiec zalewa się wrzącą wodą, po czym ogrzewa nad gotującą się wodą około 15 minut), przecedzić, pić po pół szklanki nawet cztery razy dziennie.
Ziele krwawnika – jest stosowane w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego, zwłaszcza gdy towarzyszą im krwawienia, pomocniczo w chorobach żołądka i jelit, jest wykorzystywany też w przewlekłych zaburzeniach trawiennych, którym towarzyszą brak łaknienia, wzdęcia, odbijanie, nudności, działa też korzystnie na krążenie, posiada przeciwskurczowe działanie na naczynia krwionośne.
Jak stosować: 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody i dalej postąpić jak z miętą, pić pół szklanki dwa razy dziennie, można go stosować również zewnętrznie przy chorobach skóry.
Kora kruszyny- pobudza ruch robaczkowy jelita grubego, działa żółciopędnie, dezynfekuje przewód pokarmowy, jest też znana ze swojego działania rozwalniającego.
Jak stosować: 1,5 g kory zalać jedną szklanką wody, gotować 5 minut, przecedzić, wypić wieczorem, wtedy zadziała przeczyszczająco, natomiast przy otyłości i lekkich zaparciach pić po pół szklanki 2 razy dziennie.
Dodaj komentarz!