Winorosl

Jeśli nie zadbamy odpowiednio o pielęgnację winorośli przed zimą, może się to odbić na całej późniejszej uprawie. Na uwagę zasługują zwłaszcza rośliny młode i słabo ukorzenione, ponieważ są bardzo wrażliwe na chłód. Na pewno podczas zakupu sadzonek warto zwrócić uwagę na odporność danych odmian na mróz i jesienią otoczyć szczególną troską bardziej czułe okazy. Oczywiście najlepiej wybrać takie odmiany winorośli, które dzięki dużej odporności na mróz można bez trudu uprawiać w naszym klimacie. Nawet najlepsze okrycie nie zabezpieczy bowiem w odpowiednim stopniu bardzo wrażliwej odmiany przed niskimi temperaturami.

Istnieje kilka sposobów na to, jak okrywać winorośl przed zimą. Specjaliści z firmy ZIEMOVIT przedstawiają najskuteczniejsze z nich.

Okrywanie winorośli przed zimą

Kopczykowanie

Metoda ta polega na obsypaniu nasady krzewu ziemią, trocinami albo dojrzałym kompostem, tak aby utworzyć kopczyk o wysokości ok. 30 cm. Kopczyk musi być dostatecznie wysoki, by miejsce szczepienia szlachetnych odmian znalazło się pod ziemią.

Winorośl należy kopczykować na zimę co najmniej przez pierwsze 3 lata po posadzeniu młodego krzewu. Bardziej wrażliwe odmiany wymagają kopczykowania przez całe życie. Wiosną miejsce szczepienia trzeba odkryć.

Okrycie krzewów ziemią chroni je nie tylko przed mrozem, lecz także przed rozhartowaniem, czyli pobudzeniem do wzrostu w momencie, w którym rośliny powinny przejść w stan spoczynku (dzieje się tak np. w czasie bardzo ciepłej zimy). Pod 20–30 cm warstwą kopczyka panują warunki niepozwalające na rozpoczęcie wegetacji.

Owinięcie pędów

Bez zdejmowania pędów z podpór można je owinąć takimi materiałami jak agrowłóknina czy mata słomiana. Ważne, aby przed okryciem krzewów zadbać o ich podcięcie. Trzeba jednak przeprowadzić je odpowiednio wcześnie, ponieważ cięcie osłabia sąsiednie pąki i czyni je mniej wytrzymałymi na mróz.

Po cięciu krzew winorośli należy:

  • przygiąć do ziemi,
  • przypiąć szpilkami namiotowymi,
  • przykryć gałęziami z drzew i krzewów iglastych.

Gałęzie iglaków chronią przed nadmiernym osiadaniem gleby i przed gniciem krzewu, bo zapewniają przestrzeń wypełnioną powietrzem.

Obsypanie pędów ziemią

Część nadziemną winorośli należy odwiązać z podpór i delikatnie przygiąć do podłoża, a następnie obsypać pędy ziemią. Izoluje ona dobrze od zmiennych warunków atmosferycznych, a także zatrzymuje ciepło wypromieniowane z głębi w okolicach bryły korzeniowej i okrytego krzewu. Przed nasypaniem warstwy ziemi warto okryć pędy stroiszem (gałązkami drzew iglastych), matą słomianą bądź włókniną.

Najlepszą porą na okrywanie winorośli przed mrozem jest listopad i grudzień. Dla dobra rośliny dobrze jest okryć pąki jak najpóźniej, żeby zapobiec gniciu i pozwolić jej się zahartować.

Po więcej porad dotyczących okrywania roślin na zimę zajrzyj do poradnika ZIEMOVIT.

Kategorie:

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *