Start » Headline, Sad i warzywa

Jak przycinać drzewa owocowe?

26 kwietnia 2017 0 Komentarzy

Przycinanie drzew owocowych to niezbędna czynność ogrodnicza, którą należy wykonywać w sadzie. Polega nie tylko na usuwaniu chorych lub obumarłych konarów, ale także odcinaniu gałęzi po to, by poprawić cyrkulację powietrza i nie dopuszczać do krzyżowania się gałęzi.

W rezultacie podcinanie drzew owocowych powoduje:

  • zwiększenie jakości owoców – jest ich mniej z powodu mniejszej liczby gałęzi, a więc drzewo może je lepiej „wyżywić”. Dzięki temu są smaczniejsze i większe;
  • poprawę wyglądu drzewa – roślina może zyskać ładną formę.

Przeczytaj także: Co doskwiera drzewom owocowym?

Jakie gałęzie należy przyciąć?

Na pierwszy ogień idą oczywiście rośliny uszkodzone, słabe lub zainfekowane. W tym ostatnim przypadku warto działać szybko, zanim choroby przeniosą się na inne części rośliny. Co poza tym?

Na pewno należy pozbyć się pędów, które się ze sobą krzyżują. Zagęszczają one koronę, co z kolei sprawia, że nie do wszystkich gałęzi docierają promienie słoneczne, potrzebne do prawidłowego rozwoju. Należy też zwrócić uwagę na odrosty pędowe i korzeniowe, które mogą zagłuszyć szlachetną odmianę.

Jak przycinać drzewa owocowe?

Trzeba dokładnie przyjrzeć się budowie drzewa i zdecydować, których gałęzi jest za dużo. Bywa, że zbędne są gałęzie poboczne, ponieważ zasłaniają gałęzie główne.

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na wielkość gałęzi. Wybierz mniejsze okazy, maksymalnie do 5 cm średnicy – w takim przypadku nie ma obawy, że ich wycinka negatywnie wpłynie na rozwój rośliny. Cięcia wykonuje się ostrą piłką lub sekatorem. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie stabilnej drabinki.

Kiedy przycinać drzewa owocowe?

Przycinanie drzew owocowych zależy przede wszystkim od gatunku rośliny.

  • drzewa ziarnkowe – grusza, jabłoń

Cięcie można wykonywać od schyłku zimy, a więc nawet od lutego, aż do kwietnia i maja.

  • drzewa pestkowe – brzoskwinie, śliwy, morele, czereśnia

Podcina się po owocowaniu, a więc jesienią. Po zbiorze te drzewa są mniej narażone na zakażenie bakteriami.

Pamiętaj, że przy podcinaniu drzew na roślinie pozostają rany. Będą się one goić znacznie szybciej, jeśli na te prace wybierzesz dzień suchy i słoneczny. Uchroni to także rośliny przed infekcjami rozwijającymi się zwłaszcza w czasie deszczu.

Warto także na przyszłość zaopatrzyć się w ochronę drzew owocowych przed pasożytami, które atakują rośliny zwłaszcza w porze suchej. Przed mączniakiem prawdziwym Twój sad obroni chociażby środek grzybobójczy Siarkol. Na jego zastosowanie trzeba jednak poczekać do maja.

Największy błąd – ogławianie

Ogławianie polega na widocznym skróceniu konarów lub nawet głównego pnia drzewa. Skutkiem tej czynności staje się zmniejszenie rozmiaru drzewa, zwłaszcza jego liściastej korony.

Powoduje to przejście drzewa w tryb głodowy, drzewo pospiesznie wypuszcza pędy, by zastąpić usunięte liście. Są one jednak słabe i mało odporne na podmuchy wiatru. Dodatkowo duże rany powodują, że drzewo jest bardziej podatne na zachorowania.

Aby uniknąć tego błędu w ogrodzie, należy ostrożnie przycinać drzewa i przemyśleć każdy ruch. Jeśli nie jesteś pewny i masz mało doświadczenia, być może warto zatrudnić ogrodnika.

Więcej informacji o ochronie roślin i pielęgnacji drzew owocowych znajdziesz na stronie Ziemovit.pl.

Przycinanie drzew owocowych

Przycinanie drzew owocowych

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Spam protection by WP Captcha-Free