Start » Hodowla z nasion, Migdał

Kiełkujący suszony migdał

10 lutego 2011 3 Komentarze

Aby wyhodować roślinę z suszonego migdała musimy wybrać egzemplarze z nienaruszoną końcówką, w której znajduje się zarodek. Migdała najpierw trzymamy na namoczonej ligninie lub wacie w zakręconym słoiku w bardzo ciepłym miejscu, może być na kaloryferze byle by nie był za gorący. Po około 2 tygodniach jak migdał już napęcznieje wsadzamy go do ziemi na leżąco. Po kolejnych kilku tygodniach albo całkowicie zgnije albo wypuści korzonek, więc dobrze robić to od razu z kilkoma “zapasowymi” migdałami. Nie wszystkie wykiełkują ale można przyjąć, że na 10 migdałów jeden powinien wykiełkować.
Migdały wypuszczają bardzo gruby korzonek, a następnie pęd, który dość szybko rośnie i jest bardzo gęsto ulistniony. W ciągu pierwszych kilku miesięcy od wykiełkowania rośnie “w oczach”, aż miło codziennie go doglądać. Dobrze odhodowaną siewkę można posadzić w ogrodzie do gruntu ponieważ jest drzewem odpornym na mróz do -25 stopni i tak po kilku latach możemy cieszyć się migdałami z własnego drzewa. Problemem może być jedynie to, że migdał kwitnie dość wczesną wiosną i jego kwiaty są narażone na przemarznięcie. Jeżeli jednak przetrzymają wiosną to już z końcem lata możemy mieć własne migdały.

Kiełkujący migdał

Kiełkujący migdał

Midał wyhodowany z pestki

Migdał wyhodowany z pestki

Siewka migdała po 2 miesiącach od wykiełkowania

Siewka migdała po 2 miesiącach od wykiełkowania

3 Komentarze »

  • Karolina pisze:

    I to wyrośnie z takiego normalnego kupionego migdału?

  • admin (author) pisze:

    Tak, wyrośnie. To były zwykłe migdały kupione w sklepie spożywczym. Taki wykiełkowany migdał daje bardzo dużą satysfakcję.

  • Rafał pisze:

    Witam!
    Ciekawy jestem czy lepiej próbować migdał wyhodować z pestki takiej wyłuskanej jak można kupić w sklepie czy może z całego orzeszka z łupiną? I czym ewentualnie różnią się te dwa sposoby siewu?
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Spam protection by WP Captcha-Free