Prześwietlanie ma na celu przerzedzenie korony dla zapewnienia dostępu światła do wszystkich jej części, a także równomierny rozwój. Nadmiernie zagęszczone korony, pozbawione dostępu światła, wytwarzają niedostateczną ilość asymilatów, co nie pozwala na prawidłowe wykształcenia owoców, Owoce niedożywione są drobne, źle wybarwione i masowo opadają. Prześwietlanie drzew polega przede wszystkim na usuwaniu gałęzi rosnących w kierunku wnętrza korony, jak również krzyżujących się i biegnących blisko jedna nad drugą. Prześwietlanie drzew starszych poprzedza dokładnie obejrzenie korony i zaprogramowanie tego zabiegu indywidualnie dla każdego drzewa. Grubsze gałęzie podcina się od spodu, a następnie od góry. Zabezpiecza to pnie przed odarciem z kory. Należy ciąć „na obrączkę”. Miejsce cięcia trzeba dokladnie posmarować maścią ogrodniczą a większe rany należy smarować maścią kilka razy w ciągu roku. Można również smarować miejsca po wyciętych gałęziach i koronach farbą emulsyjną z dodatkiem środków grzybobójczych. Po cięciu należy zapobiegawczo opryskiwać drzewa tymi preparatami (w stężeniu 0,l%), dwukrotnie w ciągu roku — wiosną i jesienią, Chroni to drzewa owocowe przed groźnymi chorobami rozwijającymi się na pniach i konarach drzew. Prześwietlenie drzew należy wykonywać wyłącznie w okresie uśpienia drzew, ale może to nastąpić w czasie, gdy nie zachodzi już obawa większych mrozów.

Kategorie:

3 komentarze

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *