Kawa jest krzewem dorastającym do 5 m wysokości i 3 m szerokości. W praktyce jednak formuje się ją na wysokość około 1 m lub nieco więcej. Tworzy białe, pachnące kwiaty, które z kolei tworzą jadalne owoce najpierw w kolorze zielonym a następnie wybarwiają się na żółty i czerwony. Liście błyszczące, trwałe o długości do 20 cm.
Kawa jest rośliną tropikalną, więc w naszym klimacie może być hodowana jedynie w pojemniku w domu i wynoszona na okres letni do ogrodu lub na balkon. Z powodzeniem może też być hodowana w ogrzewanej szklarni lub oranżerii. Już przy lekkich przymrozkach roślina ginie a temperatura poniżej +5 stopni może uszkodzić roślinę. Wymaga wilgotnego podłoża latem natomiast w okresie zimowym podlewać tylko wtedy kiedy podłoże jest suche. Wymaga światła lecz nie bezpośredniego działania promieni słonecznych, dobrze rośnie w cieniu, z powodzeniem może rosnąć przy północnym oknie.
Kawę rozmnaża się z nasion. Przy sprzyjających warunkach owocuje po 4 roku od wysiewu. Kawę taką po obraniu z łupiny możemy samodzielnie wypalić w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie mielimy i mamy gotową do parzenia.
Na zdjęciu moje siewki kupione wiosną 2010 w Biedronce. Porozsadzane, część padła ale te, które przeżyły zostaną otoczone właściwą opieką.
5 komentarzy